Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk

 
Rodzinne Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk Sp. z o. o. zlokalizowane są w Warcie Bolesławieckiej koło Raciborowic Górnych w województwie dolnośląskim. Początek działalności gospodarstwa przypada na 1973 rok. Wtedy to założyciel firmy, Pan Stanisław Kuduk zakupił pierwsze grunty rolne w województwie dolnośląskim. Od tego czasu, wraz z rozwojem firmy, są one systematycznie powiększane. Obecny areał ziemi wynosi już 2420 hektarów. Nasze rodzinne gospodarstwo rozwija się jednak nie tylko pod względem wielkości. Staramy się także wprowadzać nowatorskie metody uprawy ziemi i nowoczesne rozwiązania, takie jak specjalistyczny system nawadniania pól. Jednocześnie dbamy o zachowanie wysokiej kultury rolnej i kultywowanie tradycji, popartych naszym wieloletnim doświadczeniem w branży.

 
Czym zajmujemy się w naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym?

 
Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk to przede wszystkim producent ziemniaków. Nasze warzywa zawdzięczają swoją wysoką jakość i walory smakowe między innymi współpracy, jaką nawiązaliśmy z wieloma ekspertami i fachowcami. Przeprowadzają oni coroczne kontrole jakości i zasobności gleb. Od tego czynnika bowiem zależy nie tylko jak obfite uzyskamy plony, ale też jakiej klasy będą zebrane ziemniaki oraz inne warzywa: buraki, marchew oraz cebula. Co ważne, dzięki inwestycji w specjalistyczny system nawadniania pól jesteśmy w stanie pozyskać stałe zbiory, niezależnie od warunków atmosferycznych, panujących w danym roku. Średnio produkujemy około 30 000 ton ziemniaków, 2100 ton cebuli, 2200 ton marchwi, 1400 ton buraków ćwikłowych, 2800 ton rzepaku ozimego i 8700 ton pszenicy ozimej.


Działalność spółki Produkcja Warzyw Kuduk

 
Również nasza spółka Produkcja Warzyw Kuduk przykłada ogromną wagę do systematycznego badania pozyskanych zbiorów. Przeprowadzamy regularne testy fitosanitarne bulw ziemniaka w specjalistycznych laboratoriach. Dzięki temu jesteśmy w stanie sprawdzić, czy w naszych warzywach obecne są pestycydy. A wszystko to dlatego, że jako producent warzyw chcemy zapewnić naszym klientom nie tylko smaczny, ale też zdrowy i pełnowartościowy towar.

Traktor i kombajn

Gospodarstwo rolne Stanisław Kuduk

Gospodarstwo rolne Państwa Kuduk stale powiększa kolekcję nagród i wyróżnień. Regularnie powiększane gospodarstwo ma powierzchnię 2420 ha. Każdy kierunek produkcji jest doglądany osobiście przez członków rodziny Kuduk – zaufanie i pasja to gwarancja sukcesu.

Produkcja warzyw
Kuduk sp. z o.o.

Jak osiągnąć najwyższą jakość produktów? Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk stawia na profesjonalizm – wysoki standard sprzętu, korzystanie z nowoczesnych materiałów, innowacyjne metody badań, stałe monitorowanie stanu produktów rolnych.

Pole uprawne

 
Dlaczego warto wybrać warzywa z naszego gospodarstwa?

 
W naszej firmie wieloletnie doświadczenie idzie w parze z poszukiwaniem nowych metod uprawiania roli. Choć cenimy tradycję, to staramy się aby nasze gospodarstwo rolne było otwarte na nowoczesne, innowacyjne rozwiązania techniczne. Organizacja prac polowych jest osobiście doglądana przez założyciela gospodarstwa, Pana Stanisława Kuduka za pomocą wiatrakowca. Wszystkie płody rolne są hermetycznie przechowywane w nowoczesnych magazynach. Dzięki temu warzywa zachowują świeżość i nie tracą swoich właściwości. Mogą być dostarczane klientom praktycznie przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych.

 
Wysoka kultura rolna, nowoczesne metody uprawy ziemi oraz integrowana ochrona roślin to cechy wyróżniające Gospodarstwo Rolne Stanisława Kuduk. Dzięki temu nasza firma może zapewnić produkty o najwyższym standardzie jakości.

Blog

cebula

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?

Cebula to warzywo znane nam wszystkim, choć wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakimi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi się charakteryzuje. Dowiedzmy się więc, dlaczego warto na stałe włączyć cebulę do swojej diety.

Czytaj więcej

cebula

Jaką cebulę wybrać do handlu?

Cebula jest rośliną, której uprawa najlepiej sprawdza się w klimacie umiarkowanym. Nie ma zbyt dużych wymagań cieplnych, a optymalna temperatura kiełkowania nasion to 5-6 stopni. Siewki mogą przetrwać nawet kilka stopni poniżej zera. Poza temperaturą w uprawie kluczowe znaczenie odgrywa nawodnienie, szczególnie istotne w suchych, letnich miesiącach. Polska, która znajduje się w strefie klimatu umiarkowanego, według danych Eurostatu odpowiada za ponad 13,5% powierzchni uprawy tego warzywa w UE. Tym samym w 2019 roku nasz kraj uplasował się na 9 miejscu wśród światowych eksporterów. Na polskim rynku znaleźć można wiele odmian tego warzywa, jednakże dla czołowych hodowców liczą się takie rodzaje, które zapewnią im jak najwydajniejsze plony przeznaczone do konkretnych segmentów spożywczych.

Czytaj więcej

skrobia

Czy skrobia ziemniaczana jest dobra dla zdrowia?

Skrobia ziemniaczana to substancja, która naturalnie występuje w ziemniakach. Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, a także w naszych kuchniach, np. do zagęszczania zup i sosów. Ze względu na jej powszechne użycie, warto dowiedzieć się, jaki ma wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

ziemniaki

Charakterystyka ziemniaków odmiany Omega

W Polsce znaleźć możemy różne odmiany ziemniaków. Pomimo, że wielu z nas na co dzień nie zwraca większej uwagi na typ ziemniaków, które kupuje, wybór właściwej odmiany ma bardzo duże znaczenie. Każda odmiana cechuje się bowiem innymi właściwościami, dlatego też różne gatunki sprawdzą się podczas przygotowania różnego typu potraw. Na szczególną uwagę zasługują ziemniaki odmiany Omega. Warto więc poznać ich zastosowanie oraz charakterystykę.

Czytaj więcej

grupa ludzi trzymająca ziemniaki

Fakty i mity na temat ziemniaków

Nie ma chyba tygodnia, w którym na polskim stole nie wylądowałby talerz z ziemniakami. Kochamy je pod różną postacią - gotowane, pieczone, w formie frytek czy puree. Ostatnio jednak, w związku z modą na zdrowe odżywianie, narosło wokół ziemniaków wiele mitów.

Czytaj więcej

ziemniaki na patelni

A, B i C - typy kulinarne ziemniaków

Każdy z nas zna ziemniaki pod różną postacią. Mama podawała nam je gotowane, w formie smażonych frytek, pieczone w piekarniku lub pod postacią puree. Najsmaczniejsze były te młode, polane masełkiem. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat ziemniaków.

Czytaj więcej

obieranie ziemniaka

Ziemniaki Lady Rosetta - ideany materiał na przekąski?

Polacy znają i kochają ziemniaki pod różnymi postaciami. Uwielbiamy je gotowane, polane na talerzu masełkiem, pieczone w piekarniku, w formie puree, smażone jako pyszne frytki, a także w formie chrupiących chipsów, które kocha cały świat.

Czytaj więcej

młode ziemniaki

Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych?

Ziemniaki - jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, często goszczące w polskich gospodarstwach. Bulwy ziemniaka w uprawie nie są skomplikowane, więc bez problemu można je sadzić w przydomowym ogródku lub działce.

Czytaj więcej