Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Cechy i zastosowania ziemniaków odmiany Excellency

Ziemniak to podstawowe warzywo używane w polskich kuchniach od wieków. Mimo olbrzymiej popularności na naszych stołach mało kto wie, że istnieje kilka rodzajów odmian kulinarnych tego warzywa, które determinuje ich zastosowanie. Ziemniak ziemniakowi nie równy, a w myśl zasady, że to, co jest do wszystkiego jest do niczego warto zapamiętać jaki rodzaj ziemniaka najlepszy będzie na kluski, a jaki na sałatkę. Dziś będzie o kartoflach odmiany Excellency. Do jakiego rodzaju potraw ich używać?

Typy kulinarne ziemniaków

Wyróżnia się trzy podstawowe typy ziemniaków jadalnych oznaczanych literami A, B, C. Różnice między nimi dotyczą przede wszystkim zawartością skrobi. Typ A uważany jest ubogi w skrobię i stosunkowo twardy, C miękki i mączysty.

Typ kulinarny A nie rozgotowuje się, przez co nawet po ugotowaniu pozostaje zwięzły i daje się łatwo kroić. To idealna bulwa na sałatki, zupy, czy też do smażenia, bądź na grilla. Typ B zwany ogólnoużytkowym to uniwersalny rodzaj bulwy może być użyty zarówno na purée, kopytka, do smażenia, jak i zup. Pozostaje zwięzły po ugotowaniu, jednak po naciśnięciu nań widelcem łatwo się rozgniata. Typ C to z kolei typ mączysty, najbardziej „sypki” ze względu na najwyższą zawartość skrobi, dlatego sprawdza się do dań takich jak purée, kopytkach, pyzach, knedlach, kartaczach, czy plackach. Używając ich użyjemy mniej mąki do przygotowania zwartego, plastycznego ciasta, niż stosując inne typy.

ziemniaki

Jakie cechy i gdzie jest używana odmiana Excellency?

Ze względu na różne potrzeby kulinarne stosowane są też typy pośrednie, a mianowicie AB (sałatkowe, ogólnego zastosowania) oraz BC (wszechstronnie użytkowy, raczej mączysty).  Odmiana Excellency to typ średniowczesny, uniwersalny (BC), powszechnie stosowany na frytki. Ze względu na gładką skórkę, odporność na parchy i wysokie plony często spotykany jest w supermarketach. Nadaje się bowiem do długiego przechowywania.