Co to znaczy: marchew szczotkowana?
Marchew po umyciu w zwykłej myjce wygląda nieciekawie: skórka i końcówki korzeni są uszkodzone, a po wyschnięciu mają białawe zabarwienie. Jeśli marchew jest myta, przechodzi również dokładne szczotkowanie. Oznacza to, że ścierana jest jej skórka, korzenie stają się gładkie i błyszczące. Tak przygotowane korzenie, powinny być bezwzględnie przetrzymywane w warunkach chłodniczych w temperaturze około 0–2°C.
Kiedy marchew jest zdrowa?
Marchew jest wartościowym warzywem, składnikiem wielu potraw. Jeśli jest świeżą i zdrowa, po czyszczeniu ma ładną pomarańczową barwę. Zdarza się, że po starciu lub obraniu staje czarna i traci swój naturalny smak. Ciemnienie warzyw po obieraniu jest spowodowane nieszkodliwym – utlenianiem lub niewłaściwym przechowywaniem. Warto zaopatrywać się u sprzedawców, którzy kupują zdrową marchew oferowaną przez Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk. Mamy wówczas pewność, że jest poddawana naturalnej obróbce, bez użycia szkodliwych preparatów. Poza tym przechowywana jest w odpowiednich warunkach, więc nie ulega zepsuciu. Poczerniałe warzywo nie nadaje się do spożycia. Marchew jest wartościowa, ale nie każda.
Co to znaczy: marchew szczotkowana?
Marchew po procesie mycia wygląda nieciekawie. Jej skórka i końcówki korzeni są uszkodzone, a po wyschnięciu mają białawe zabarwienie. Przechodzi więc dokładne szczotkowanie, w wyniku czego ścierana jest jej skórka, korzenie stają się gładkie i błyszczące. Wskutek tej czynności ciemnieje. Ciemnienie zależy od samej odmiany i przechowywania korzeni. Innym powodem zmiany barwy na ciemną, jest zakażenie grzybem Chalara elegant. Na korzeniach w pierwszej fazie pojawia się ciemnoszary nalot, później tworzą się czarne plamy, zajmujące stopniowo powierzchnię produktu. Kolejną przyczyną ciemnienia po obraniu, jest używanie zbyt dużo nawozu, w wyniku czego nie jest zdrowe. Jeśli marchew poczerniała po obraniu lub umyciu, należy ją koniecznie wyrzucić. Nie nadaje się do spożycia. Zbyt długie jej przechowywanie jest zagrożeniem dla zdrowia, wręcz może doprowadzić do zatrucia organizmu.