Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czy poszczególne odmiany ziemniaków różnią się w smaku?

Na polskim rynku dostępne jest wiele odmian ziemniaków. Różnią się między sobą smakiem, kolorem skórki, miąższem, ilością skrobi oraz przeznaczeniem. W zależności od gatunku ziemniaki można wykorzystać do przygotowania sałatki, zupy, ciasta lub zjeść na obiad w towarzystwie kotleta. Podpowiadamy, jakie ziemniaki wybrać, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Trzy podstawowe typy ziemniaków

Coraz częściej możemy spotkać się w sklepie lub na targu z oznaczeniem ziemniaków. To pozwala wybrać odpowiedni gatunek zarówno pod kątem przeznaczenia jak i smaku. W sprzedaży można spotkać trzy rodzaje ziemniaków, które są znaczone literami A, B i C. Każdy z nich ma inne właściwości oraz inny smak. Znając oznaczenia ziemniaków oraz rozpoznając określone gatunki, można wybrać takie, które będą idealnie pasować do dań, które przygotowujemy.

Charakterystyka ziemniaków

ziemniak

Wiemy, że w sprzedaży dostępne są trzy typy ziemniaków. Ziemniaki typu A są twarde, nie rozpadają się i charakteryzują dużą wilgotnością i małą zawartością skrobi. Idealnie nadają się do sałatki, smażenia oraz grillowania w łupinie. Zaliczamy do nich takie odmiany jak Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Ziemniaki typu B są średniej twardości. Nie rozsypują się podczas gotowania, a następnie na talerzu. Można z nich przyrządzić frytki, placki, ziemniaki z wody i zupy. To ziemniaki ogólnoużytkowe. Zaliczamy do nich takie odmiany jak Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Z kolei ziemniaki typu C są mączyste, zawierają więcej skrobi i łatwiej się rozpadają. Nadają się do przygotowania klusek, placków, purée i kopytek. Do tej grupy zaliczamy takie odmiany ziemniaków jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.