Czy ziemniaki występują w odmianach półśrednich?
Ziemniak to jedno z najczęściej pojawiających się w daniach kuchni polskiej warzyw. Cenimy go jako dodatek do dań głównych, ale również dodajemy do sałatek i tworzymy z niego smaczne przekąski. Dostępnych jest kilka typów ziemniaków, jednak zazwyczaj nie zwracamy uwagi, który przynosimy do domu. Które można określić jako półśrednie i co to oznacza?
Typy ziemniaków – dlaczego mają znaczenie?
Nie trzeba być ekspertem od sadzenia i uprawiania ziemniaków, aby zauważyć, że różnią się one między sobą wyglądem, kolorem, strukturą, smakiem i sposobem, w jaki reagują na gotowanie czy pieczenie. Gospodarstwa zajmujące się hurtową sprzedażą warzyw, z pewnością pomogą wyjaśnić podstawowe różnice między poszczególnymi gatunkami, doradzą najlepsze i dzięki temu zawsze można wykorzystać pełnię smaku każdego z typów.
Do najbardziej cenionych należą ziemniaki typu B, gdyż nie są one ani za twarde, ani nie rozpadają się po ugotowaniu. Pozwala to na dłuższą obróbkę warzywa, wykorzystanie go w różnego rodzaju daniach. Można je piec, gotować, ale również dodać do zup lub farszu oraz smażyć. Typ kulinarny wszechstronnie sałatkowy łączy w sobie cechy typu B i A, czyli ziemniaki po ugotowaniu dają się ładnie kroić i nie rozpadają się. Natomiast typ wszechstronnie użytkowy łączy typy B i C, czyli jest nieco bardziej mączysty.
Odmiany półśrednie – efektywne wykorzystanie typu
Ziemniaki półśrednie mogą być wykorzystane do wielu potraw i przekąsek. Powstają z nich smaczne zapiekanki, między innymi dzięki temu, że z wierzchu pozostają chrupiące, a wewnątrz nabierają miękkości. Nawet gdy pieczone są na surowo bez wcześniejszego podgotowania. Dlatego powstają z nich pyszne frytki. Po ugotowaniu można je pokroić na plasterki czy w kostkę i dodać do wybranych dań i sałatek. Swoją kremowością uzupełnią i podkreślą smak pozostałych składników.
Jednocześnie nadają się do przekąsek jak chipsy lub frytki. Dzięki temu, że surowe są dość twarde, łatwiej je pociąć na naprawdę cienkie plasterki i kawałki, które później nie wymagają długiego smażenia w oleju.