Jak czyścić warzywa z gospodarstw rolnych?
Podczas uprawy warzyw wielu rolników wykorzystuje pestycydy, dzięki którym zwalczane są pojawiające się na nich szkodniki. Celem zastosowania pestycydów jest więc ochrona warzyw przed niebezpiecznymi dla nich czynnikami zewnętrznymi, czyli między innymi przed szkodnikami żywymi plądrującymi pola. Należy pamiętać również o tym, że rośliny uprawne mogą więdnąć przez rozprzestrzeniające się na obszarze uprawy tzw. chwasty, co stanowi bezpośrednią przyczynę strat dla rolnika – również na ten problem odpowiada użycie odpowiednio dobranych do specyfiki uprawy pestycydów.
Zastosowanie opisywanych substancji dynamizuje uprawę i ogranicza ryzyka, z którymi musi się liczyć każdy rolnik. Ważne jest jednak to, by zachować rozsądek w tej kwestii. Obecnie wiele produktów ekologicznych, a w tym warzyw pochodzących z gospodarstw rolnych, jest pozbawionych sporej ilości pestycydów, niemniej i tak na wielu z nich są obecne pozostałości użytych przez rolników substancji. Właśnie dlatego warto dokładnie myć kupione w gospodarstwie rolnym warzywa. Choć kluczowe jest to, by sięgać po produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł – w stu procentach bezpieczne dla zdrowia i smaczne.
Czy woda jest wystarczająca do umycia warzyw?
Chcąc dokładnie wyczyścić kupione u rolnika warzywa, dobrze wymoczyć je w wodzie z dodatkiem soli (najlepiej morskiej). Niektóre osoby przed umyciem warzyw spryskują je octem. Jest to jednak metoda nieco ryzykowna: intensywny zapach octu może pozostać na kupionych produktach. Do czyszczenia warzyw używany jest też roztwór sody oczyszczonej i wody – moczenie w nim warzyw przez kilka minut powinno usunąć z nich wszelkie pozostałości pestycydów. W sklepach dostępne są również specjalne preparaty do usuwania resztek pestycydów z owoców i warzyw.