Jak dostarczane są hurtowe ilości warzyw?
Sklepy, restauracje, firmy zajmujące się cateringiem czy zakłady produkujące wyroby garmażeryjne albo dania gotowe, a także stołówki zwykle potrzebują wielu produktów spożywczych w dużych ilościach. Rozwiązaniem, które idealnie trafia w ich potrzeby, jest hurtowa sprzedaż warzyw, prowadzona bezpośrednio przez wytwarzające je gospodarstwa rolne. Wyeliminowanie pośredników i odbiór wprost od producenta jest gwarancją korzystnej ceny, lokalnego pochodzenia, a co najistotniejsze, również ich wysokiej jakości. Przyjrzyjmy się bliżej sposobom pakowania płodów rolnych.
Jak pakuje się warzywa?
Sposób pakowania warzyw zależy ściśle od ich rodzaju i przeznaczenia. Do najczęściej wykorzystywanych metod należy używanie typowych opakowań transportowych. Zwykle są to skrzynki drewniane lub wykonane z tworzywa sztucznego. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość bezpośredniej sprzedaży wprost z ustawionych w sklepie opakowań. Chętnie używane są też skrzyniopalety, które stosuje się zazwyczaj w przypadku dużych odbiorców zajmujących się przetwórstwem. Dla mniejszych klientów często wygodniejsze są opakowania z tektury. Wszystkie te wyroby mają jednak sporo wad – skrzynki drewniane i skrzyniopalety są ciężkie, a także podatne na szybkie gnicie oraz zabrudzenia. Te drugie wymagają też do rozładunku użycia wózka widłowego. Opakowania z tworzyw są podatne na uszkodzenia, a tektura może być używana tylko jednorazowo i nadaje się tylko do mniejszych ilości towaru. Opakowaniem, które sprawdza się znacznie lepiej, są worki z tkanin syntetycznych.
Pakowanie warzyw w worki
Do pakowania warzyw można używać różnego rodzaju worków. Bardzo dobrze sprawdzają się zarówno worki raszlowe o różnej pojemności, mieszczące 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg lub 25 kg towaru, jak i duże Big Bagi. Korzyścią ze stosowania worków jest zagwarantowanie dostępu powietrza, a także niska waga i możliwość ręcznego przeładunku. Do Big Bagów można natomiast zmieścić większą ilość towaru. Plusem jest też mała masa obu rodzajów opakowań i ich bardzo wysoka wytrzymałość.