Jak rozpoznać wysokiej jakości warzywa?
Nowoczesne sposoby upraw pozwalają dziś w bezpieczny sposób zachować świeżość warzyw poza okresem wegetacyjnym. To ważne nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych – jakościowe warzywa to bogactwo witamin i składników odżywczych. Jak wybrać te najlepsze?
Oceń jakość warzyw przez zapach, dotyk i wzrok
Jakość warzywa najłatwiej jest ocenić, wykorzystując zmysły. Nie da się tego sprawdzić, jeśli będą one zafoliowane, dlatego unikaj kupowania pakowanych warzyw, które w dodatku szybciej się psują. Dobre produkty dobrze pachną i wyglądają – nie bój się ich powąchać. Świeże marchewki mają mocny zapach, a zaczynające rozkładać się cebule wyczujesz przez zapach zgnilizny. Sprawdź, czy na ziemniakach nie ma uszkodzeń oraz jaki kolor mają poszczególne warzywa – bardziej intensywny to lepsza jakość. O przejrzałych warzywa świadczyć może ich zbytnia miękkość, co wyczujesz przez dotyk. Świeże rośliny liściaste łatwo rozpoznać po stanie liści – jeśli są opadłe, warzywo najprawdopodobniej nie jest już świeże.
Warzywa kupuj tylko u sprawdzonych dostawców
Jeśli warzywa kupujesz na własne potrzeby, wybieraj te z cieszącego się dobrą opinią warzywniaka, w którym sam możesz zapakować produkty. Jeśli natomiast zaopatrujesz własny sklep, korzystaj z hurtowej sprzedaży warzyw bezpośrednio od rodzimych rolników. W dzisiejszych czasach jakościowe produkty rolne można dostarczać przez cały rok. Warunkiem ich świeżości jest specjalistyczny system magazynowania przy zachowaniu odpowiedniej atmosfery. Warzywa przechowywane w nowoczesnych magazynach nie tracą swoich wartości i są bezpieczne do spożycia, dlatego obecnie nie trzeba już przywiązywać tak dużej wagi do sezonowości, choć to również jest sposób na otrzymanie jakościowego produktu.