Jakie właściwości zdrowotne ma cebula?
Cebula to warzywo znane nam wszystkim, choć wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakimi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi się charakteryzuje. Dowiedzmy się więc, dlaczego warto na stałe włączyć cebulę do swojej diety.
Lekarstwo na raka
Jak przekazują bieżące statystyki, rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym na świecie w przypadku mężczyzn oraz drugim u kobiet. Jak jednak pokazały badania opublikowane w „Asia Pacific Journal of Clinical Oncology”, spożywanie warzyw takich jak czosnek, por i właśnie cebula, może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jedzenie tej grupy warzyw pozwala też zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka przełyku, jak więc widać, bez wątpienia warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Cebula na nadciśnienie
Kolejną właściwością zdrowotną cebuli jest wysoka zawartość potasu. Dzięki temu jej regularne spożywanie wpływa na zmniejszenie złego cholesterolu, czyli LDL i tym samym może pomóc osobom chorym na nadciśnienie. To ostatnie dotyka w naszym kraju około 10 mln osób, problem ten jest więc poważny i w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić m.in. do niewydolności serca, zawału i udaru mózgu. Sprzedawcy cebuli i innych warzyw cebulowatych mogą więc śmiało polecać to warzywo swoim klientom, jako jeden z ważniejszych produktów dla zdrowia.
Na grypę i przeziębienie
Cebula słynie także z zastosowania w przypadku grypy i przeziębienia. Jest to zasługa substancji bakteriobójczych, które posiada, a także wysokiej zawartości witaminy C. Ta ostatnia odpowiada również za redukowanie stanów zapalnych oraz wspiera regenerację komórek odpornościowych.
Zastosowanie przy cukrzycy
Kolejną właściwością zdrowotną cebuli jest pozytywne działanie na organizmy osób z cukrzycą. Wynika to z tego, że warzywo to posiada chrom pomagający przy kontrolowaniu poziomu glukozy i jej wolniejszym uwalnianiu. Tym samym nie tylko zapobiega cukrzycy, ale jest polecane osobom, u których została ona zdiagnozowana.
Zapobieganie osteoporozie
Problemem w krajach wysoko rozwiniętych jest też osteoporoza. Okazuje się, że zastosowanie także i w tej sytuacji ma cebula. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Bernie pokazały, że spożywanie zaledwie jednego grama suchej cebuli w ciągu dnia (przez okres czterech tygodni), doprowadziło do zwiększenia ilości minerałów w kościach o około 17 proc. Choć badania były przeprowadzone na szczurach, to wyników tych bez wątpienia nie należy ignorować.
Jak widać cebula ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych, warto więc włączyć ją do codziennego menu. Nasza Spółka Produkcji Warzyw również zajmuje się sprzedażą tego warzywa, przede wszystkim w ilościach hurtowych.