Jakie ziemniaki nie nadają się do smażenia?
Przygotowywanie poszczególnych potraw oraz dodatków do nich wymaga starannego doboru składników, ponieważ nie wszystkie rodzaje produktów będą nadawały się do określonych zastosowań i metod obróbki. Dotyczy to niemal wszystkich używanych komponentów od rozmaitych gatunków mięs aż po warzywa. Zasada ta dotyczy także oferowanych na sprzedaż ziemniaków, które występują w ogromnej liczbie odmian i okazują się najlepsze tylko przy określonym sposobie postępowania. Jest to uzależnione od charakterystyki bulw, specyficznej dla konkretnych ich typów. Przekonajmy się, jak dzieli się ziemniaki ze względu na zastosowanie i sprawdźmy, dlaczego ma to znaczenie.
Typ ziemniaka a sposób jego wykorzystania
Odmiany ziemniaków zalicza się je do jednego z typów określających ich przydatność w przyrządzaniu konkretnych potraw. Ziemniaki typu A to tzw. ziemniaki sałatkowe, które zawierają niewielką ilość skrobi i cechują się dużą zwartością miąższu zachowującego spoistość po ugotowaniu. Ziemniaki typu B charakteryzują się nieco większą zawartością skrobi, mają lekko mączysty miąższ, zwięzłą konsystencję oraz nie ulegają rozgotowaniu. Ziemniaki typu C zawierają dużą ilość skrobi, są suche i mączyste, a ich wyróżnikiem jest to, że łatwo się rozgotowują. Ziemniaki typu D mają bardzo wysoką mączystość i skłonność do rozgotowywania się. Ziemniaki typu AB to odmiany łączące zalety A i B, z małą ilość skrobi, zwięzłe i bardziej miękkie niż typ B. Odmiany typu BC to zwięzła konsystencja, miękkością i możliwość łatwego rozgotowania.
Które ziemniaki można smażyć?
Najlepszym rodzajem ziemniaków do smażenia będą odmiany zaliczane do najbardziej uniwersalnego typu B, ponieważ wykazują się dobrą zwięzłością i sporą zawartością skrobi. Możliwe będzie jednak także smażenie odmian z typu A.