Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie ziemniaki nie nadają się do smażenia?

Przygotowywanie poszczególnych potraw oraz dodatków do nich wymaga starannego doboru składników, ponieważ nie wszystkie rodzaje produktów będą nadawały się do określonych zastosowań i metod obróbki. Dotyczy to niemal wszystkich używanych komponentów od rozmaitych gatunków mięs aż po warzywa. Zasada ta dotyczy także oferowanych na sprzedaż ziemniaków, które występują w ogromnej liczbie odmian i okazują się najlepsze tylko przy określonym sposobie postępowania. Jest to uzależnione od charakterystyki bulw, specyficznej dla konkretnych ich typów. Przekonajmy się, jak dzieli się ziemniaki ze względu na zastosowanie i sprawdźmy, dlaczego ma to znaczenie.

Typ ziemniaka a sposób jego wykorzystania

Odmiany ziemniaków zalicza się je do jednego z typów określających ich przydatność w przyrządzaniu konkretnych potraw. Ziemniaki typu A to tzw. ziemniaki sałatkowe, które zawierają niewielką ilość skrobi i cechują się dużą zwartością miąższu zachowującego spoistość po ugotowaniu. Ziemniaki typu B charakteryzują się nieco większą zawartością skrobi, mają lekko mączysty miąższ, zwięzłą konsystencję oraz nie ulegają rozgotowaniu. Ziemniaki typu C zawierają dużą ilość skrobi, są suche i mączyste, a ich wyróżnikiem jest to, że łatwo się rozgotowują. Ziemniaki typu D mają bardzo wysoką mączystość i skłonność do rozgotowywania się. Ziemniaki typu AB to odmiany łączące zalety A i B, z małą ilość skrobi, zwięzłe i bardziej miękkie niż typ B. Odmiany typu BC to zwięzła konsystencja, miękkością i możliwość łatwego rozgotowania.

Które ziemniaki można smażyć?

Obiad na talerzu

Najlepszym rodzajem ziemniaków do smażenia będą odmiany zaliczane do najbardziej uniwersalnego typu B, ponieważ wykazują się dobrą zwięzłością i sporą zawartością skrobi. Możliwe będzie jednak także smażenie odmian z typu A.