Które ziemniaki można piec w piekarniku?
Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenie w piekarniku. Istnieją ich różne odmiany i to właśnie one, mające konkretną specyfikę przesądzają o tym, czy wybrany ziemniak jest dobry do sałatek, tradycyjnego obiadu z kotletem, czy najlepiej zrobić z niego frytki czy dodatek w formie pieczonych ziemniaczków. Jakie więc są rodzaje ziemniaków i który z nich będzie idealny do pieczenia w piekarniku? Sprawdź to!
Jakie są grupy ziemniaków i co je tak właściwie różni?
Wyróżnić można ziemniaki z grupy A, ziemniaki z grupy B oraz ziemniaki z grupy C. Ich przynależność do poszczególnych kategorii wynika z zawartości w nich suchej masy i skropi, czyli z charakterystycznego dla nich poziomu mączystości. Pierwsze z wymienionych, czyli ziemniaki z grupy A idealnie nadają się do sałatek – ze względu na to, że są zwarte i mało mączyste. Ziemniaki należące do grupy B są bardziej uniwersalne. Choć zachowują swój kształt w trakcie obróbki termicznej, to pod wpływem nacisku rozpadają się – są więc bardzo przyjemne dla podniebienia, ale trudno z nich zrobić na przykład wspomnianą już sałatkę. Ostatnim rodzajem ziemniaków są ziemniaki z grupy C – to właśnie one uznawane są za najbardziej mączyste i luźne, w związku z czym świetnie sprawdzają podczas robienia puree czy placów ziemniaczanych.
Ziemniaki z jakiej grupy są idealne do pieczenia?
Jeżeli poszukujesz ziemniaków do pieczenia, to idealnym wyborem w Twoim przypadku będą ziemniaki należące do grupy B – uniwersalne, zachowujące swój kształt podczas obróbki, ale rozpadające się pod wpływem nacisku. Po upieczeniu będą one chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Do popularnych odmian ziemniaków z grupy B zaliczyć można między innymi odmianę Gala, Irys i Irga. Odmiana nie jest jednak najważniejsza.