Kuchnia polska, czyli ziemniaki na różne sposoby
Na polskich stołach ziemniaki goszczą od pokoleń. Bez nich często nie można sobie wyobrazić wielu tradycyjnych potraw. Ich fenomen polega zarówno na pysznym smaku, jak i łatwości ich przyrządzania. W poniższym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziemniaka do obiadu.
Ziemniaki gotowane w wodzie – jak zrobić to idealnie?
Najprostszym i najszybszym sposobem na przyrządzenie ziemniaków jest ich ugotowanie. Warzywo najpierw należy obrać ze skóry, po czym dokładnie umyć oraz usunąć wszelkiego rodzaju ciemne plamki i fragmenty o zielonym zabarwieniu, ponieważ kryje się w nich toksyczna dla ludzkiego organizmu substancja. Tak przygotowane warzywo należy wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. Aby zachować cenne sole mineralne, ziemniaków nie powinno trzymać się długo wodzie, ale po ugotowaniu natychmiast odcedzić. Ziemniaki warto też obrać bezpośrednio przed obróbką cieplną – w przeciwnym razie sczernieją. Tak ugotowane warzywo można podać w całości z dowolnym sosem lub ugnieść z masełkiem. Puree ziemniaczane uzyska się, dodając śmietanę i blendując na gładką masę.
Pomysły na dania z ziemniakami
Prowadząc sprzedaż ziemniaków w Raciborowicach Górnych, polecamy nie obierać młodych ziemniaczków ze skóry, ale oskrobać nożykiem. Te najlepiej smakują gotowane i podane z masełkiem i koperkiem. Większe okazy świetnie nadają się do przyrządzenia frytek. Ziemniaki wystarczy pokroić na cienkie słupki i włożyć do piekarnika, można dodatkowo przyprawić je ziołami i papryką. Pieczenie z opcją termoobiegu doda im chrupkości. Ciekawym pomysłem może być także babka ziemniaczana, a na szybki obiad idealnie sprawdzą się placki ziemniaczane, również w wersji po węgiersku. Dla miłośników kuchni śląskiej świetnym rozwiązaniem są także tradycyjne kluski.