Na co zwracać uwagę przy kupnie warzyw?
Warzywa dostarczają wiele składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby jednak taka korzyść mogła mieć miejsce, warzywa muszą być świeże i najlepiej pochodzić z bezpiecznych upraw.
Dlaczego należy jeść warzywa?
Chyba nikt nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu bez warzyw. Na naszych stołach kilka razy w ciągu dnia pojawiają się warzywa, które są źródłem wielu składników odżywczych. Działają mocno alkalizująco i są źródłem potasu, który ma wpływ na pracę serca. Warzywa są niskokaloryczne i dlatego sprzyjają zapobieganiu otyłości. Wiele z nich jest źródłem prowitaminy A i witaminy C. Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kwas foliowy pomaga w tworzeniu czerwonych komórek krwi, witamina A stanowi ważny czynnik pozwalający na ochronę oczu i skóry oraz zapobiega infekcjom. Natomiast witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. U ludzi, którzy regularnie jedzą warzywa, zauważa się również obniżone ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Tak więc stosowanie diety bogatej w warzywa ma szereg korzystnych oddziaływań na organizm człowieka.
Jak i gdzie kupować warzywa?
W obecnych czasach większość zakupów robimy w supermarketach. Przy okazji większych zakupów, wkładamy do koszyka między innymi owoce i warzywa. Dokonując wyboru odpowiedniego produktu, powinniśmy sprawdzić nie tylko cenę, ale przede wszystkim jego świeżość. Należy pamiętać, że im dłużej warzywa przebywają na półkach, tym więcej tracą cennych wartości. Wiele osób coraz częściej i chętniej kupuje warzywa na bazarach i targach. Produkty tam oferowane są uprawiane przez sprzedawcę lub jego rodzinę. Jeśli zależy nam na produktach świeżych i ekologicznych, możemy udać się bezpośrednio do producenta. W Gospodarstwie Rolnym Kuduk znajdziemy bogaty wybór smacznych warzyw. W takich gospodarstwach stosowane są nowatorskie metody upraw, mające na celu produkcję żywności najwyższej jakości.