Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Uprawa ziemniaków jest łatwa i można je sadzić nawet na działce. Warzywa wyrosną praktycznie w każdej glebie, przewiewnej i spulchnionej. Uprawa w ogródku nie jest specjalnie opłacalna, bo możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym i na rynku. Ich produkcją na dużą skalę zajmują się duże gospodarstwa. Mają w swojej ofercie różnorodne odmiany, dlatego zaspokoją gusta wszystkich klientów.

Jakie ziemniaki kupować?

W Polsce mamy ponad 100 odmian ziemniaków, w tym sprowadzanych z zagranicy. Jest ich tak dużo, ponieważ mają różne przeznaczenie. Samo Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk oferuje kilkanaście gatunków. Jest w czym wybierać. Jest to wielki plus, ponieważ każdy z nas ma swoją ulubioną odmianę. Najważniejszą rzeczą podczas zakupu, jest ich jakość. Producenci konkurują ze sobą, bo konsument wybiera dobry towar, nawet gdy jest droższy. Kupujemy więc warzywa, które mają gładką skórkę, płytkie czka i regularny kształt bulw. Są wówczas zdrowe, możemy je gotować nawet ze skórką, a do tego nie musimy podczas obierania, nie ma dużo odrzutów.

O czym świadczy gładkość skóry ziemniaka?

Kupowane ziemniaki powinny mieć podobną wielkość i barwę oraz fakturę. O wysokiej jakości decyduje gładka skórka i jednej barwy miąższ. Ważny jest wygląd bulw. Nie mogą być uszkodzone, bo musimy je odkrawać. Nie kupujemy mokrych produktów, ponieważ mogą być nadgniłe i będą się szybko psuły. Pamiętajmy, żeby zwracać uwagę na „oczka”. Powinny być płytkie, gdyż nie tracimy zbyt wielu witamin i minerałów, przy obieraniu. Gładkie możemy gotować nawet „w mundurkach”, bo najwartościowsza jest skórka. Warto dokładnie przyjrzeć się ziemniakom, które kupujemy. Nie powinny mieć uszkodzeń, śladów gnicia i przebarwień, Dobrej jakości warzywa są wartościowe. Dobierajmy zawsze o podobnym kształcie, kolorze i rozmiarze. Wysoka jakość świadczy o dużej zawartości skrobi, suchej masy i właściwościach zdrowotnych. Warto zwracać uwagę, by produkty pochodziły z polskich gospodarstw rolnych.

ziemniak