Właściwości i parametry ziemniaków Lady Amarilla
Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.
Jakie są cechy charakterystyczne ziemniaków Lady Amarilla?
Lady Amarilla to wczesna odmiana, która właśnie ze względu na swoją wczesną dojrzałość, a także dobre właściwości przechowywania gwarantuje ziemniakom długi okres przydatności do spożycia. Ponadto cechuje się niską zawartością cukrów i stabilnością jakości smażenia (jest to dobra odmiana do smażenia). Do cech charakterystycznych ziemniaków Lady Amarilla należy również możliwość przechowywania w niskich temperaturach w celu utrwalenia ich najwyższej jakości, a w tym typowego dla nich koloru smażenia. Poza tym wyróżniają się stabilną suchą masą, małym ryzykiem obić oraz elastycznością zastosowania.
Podstawowe parametry ziemniaków Lady Amarilla
Opisywana odmiana ziemniaków daje plony na średnim poziomie o owalnych lub podłużnych owalnych bulwach. Jak już wspomnieliśmy, jej dojrzałość uznaje się za wczesną (a dokładnie za średnio wczesną). Z kolei okres uśpienia ziemniaków Lady Amarilla jest długi, głębokość oczek płytka, a jednolitość dobra. Ziemniaki te mają ciemnożółtą skórkę, co również należy do ich cech charakterystycznych.
Lady Amarilla to jedna z odmian uprawianych w przedsiębiorstwie Kuduk. Poza nią uprawiamy takie odmiany ziemniaków jak między innymi: Osira, Lady Britta, Gala, Lady Rosetta, Colomba, Priska, Acoustic, Lady Claire, Omega, Innovator, Arsenal, Excelence, Taurus, Markies, Lady Ann i Fontane.