Z jakich ziemniaków wykonuje się puree?
Ziemniaki to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, stanowią dobre źródło energii, błonnika i łatwo przyswajalnego białka, a także witamin oraz minerałów. Można z nich stworzyć wiele różnorodnych potraw, chociaż zdecydowanie najczęściej wykonywane w naszym kraju jest purée ziemniaczane. Stanowi doskonały dodatek do mięsa, ryb i warzyw. Aby jednak purée wyszło prawidłowo, powinno być wykonane z odpowiednich gatunków ziemniaków. Jakich? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.
Gatunki ziemniaków, z których wychodzi najlepsze purée
“Tajemnica” smacznego purée tkwi przede wszystkim w doborze odpowiednich ziemniaków. Powinny być przede wszystkim odpowiednio mączyste, gdyż warzywa zbyt wodniste nie nadają się do zacierania i przygotowane z nich danie po prostu nie będzie smaczne. Najlepsze więc będą ziemniaki typu C, B/C, w ostateczności B. Sprzedażą ziemniaków konsumpcyjnych, które na wiele różnych sposobów mogą być wykorzystane w kuchni, zajmuje się nasza firma.
- Kategoria B to największa grupa odmian ziemniaków zaliczanych do tzw. uniwersalnych, czyli ogólnoużytkowych. Są one lekko mączyste, ale ich konsystencja jest dość zwięzła. Łatwo rozgniatają się pod naciskiem i stosunkowo trudno je rozgotować. Do najważniejszych odmian z tej kategorii zaliczamy m.in. Lady Amarilla, Gala.
- Kategoria B/C oznacza typ konsumpcyjny ziemniaków lekko mączystych, które cechują się dobrą zawartością suchej masy i wysoką jakością gotowania. Nadają się idealnie do przygotowywania frytek, ale purée wyjdzie z nich równie smaczne. Reprezentantem tej kategorii jest odmiana Markies czy Bryza.
- Zdecydowanie najlepsze na purée są ziemniaki kategorii C. Są one mączyste, a więc bardzo sypkie, dlatego idealnie poddają się zacieraniu. Właściwie już po ugotowaniu niemal się rozsypują w garnku. Cechuje je wyższa niż inne odmiany zawartość skrobi. Do tej grupy zaliczamy takie odmiany jak m.in. Gracja, Jutrzenka, Finezja.
Wymienione powyżej odmiany ziemniaków nadają się bardzo dobrze do przygotowywania purée, a także placków, babek, ciast, kiszek ziemniaczanych, klusek, kopytek, pyz, knedli itp.