Blog
Czy ziemniaki tuczą?
Osoby chcące mieć kontrolę nad swoją wagą baczną uwagę zwracają na właściwości zjadanych produktów żywnościowych. Ponieważ w powszechnym przekonaniu ziemniaki są tuczące, często eliminuje się je z diety. W rzeczywistości warzywo to nie sprzyja powstawaniu otyłości, wręcz przeciwnie, cechuje je niska kaloryczność, nieporównywalna z często wybieranymi przetworami mącznymi np. makaronami lub produktami uważanymi za sprzyjające odchudzaniu np. kaszami. Bulwy oferowane przez producentów ziemniaków okażą się więc idealnym składnikiem zróżnicowanego i zdrowego jadłospisu. Przekonajmy się, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki i w jakiej formie warto jej jeść.
Jak przygotować glebę pod uprawę ziemniaka?
Ziemniaki to warzywa zawierające wiele cennych składników odżywczych. Poza łatwo przyswajalnymi węglowodanami mają one sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają też mikro- i makroelementy – potas, magnez, żelazo i wapń. Szczególne znaczenie ma obecność w nich aminokwasów egzogennych, tj. takich, które nie są niewytwarzane przez organizm np. lizyny, leucyny i treoniny. Producenci ziemniaków oferują wiele odmian przeznaczonych do zastosowań kulinarnych od sprawdzających się przy gotowaniu, przez stworzone do przygotowywania frytek aż po idealne na kopytka czy placki. Uprawa ziemniaków wymaga jednak specjalnych zabiegów agrotechnicznych i właściwego przygotowania gleby.
Ziemniaki w diecie wegańskiej
Dieta wegańska zdobywa coraz większą popularność i jest wybierana zarówno z powodów etycznych, jak i dla poprawy zdrowia i samopoczucia. Wyeliminowanie pokarmów odzwierzęcych, a więc nie tylko mięsa oraz jego przetworów, lecz również mleka, nabiału, jajek czy miodu oznacza konieczność zastąpienia ich roślinami, które będą w stanie dostarczyć wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Ważnym sojusznikiem dla osób jedzących wyłącznie surowe lub przetworzone roślinny są producenci ziemniaków. Warzywo to okazuje się bogatym źródłem składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekonajmy się, co można znaleźć w ziemniakach i sprawdźmy, w jakiej formie będą najsmaczniejsze.
Marchew, cebula i buraki. Jak wpływają na nasze zdrowie?
Marchew, cebula i buraki to warzywa, które od wieków są nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Już nasze babcie doskonale wiedziały, że te skromne warzywa mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Współczesne badania potwierdzają ich właściwości prozdrowotne.
Jak wygląda rynek uprawy cebuli w Polsce?
Uprawa warzyw jest istotną częścią produkcji rolnej w naszym kraju, a ich udział w stosunku do pozostałych roślin utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Wśród wytwarzanych na największą skalę znajdują się ziemniaki, marchew i kapusta. Poczesne miejsce, jeżeli chodzi o wielkość zbiorów, zajmują także producenci cebuli. Przekonajmy się, z czego wynika popularność tego warzywa i sprawdźmy, gdzie jest ono uprawiane na najpowszechniej.
Jakie ziemniaki nie nadają się do smażenia?
Przygotowywanie poszczególnych potraw oraz dodatków do nich wymaga starannego doboru składników, ponieważ nie wszystkie rodzaje produktów będą nadawały się do określonych zastosowań i metod obróbki. Dotyczy to niemal wszystkich używanych komponentów od rozmaitych gatunków mięs aż po warzywa. Zasada ta dotyczy także oferowanych na sprzedaż ziemniaków, które występują w ogromnej liczbie odmian i okazują się najlepsze tylko przy określonym sposobie postępowania. Jest to uzależnione od charakterystyki bulw, specyficznej dla konkretnych ich typów. Przekonajmy się, jak dzieli się ziemniaki ze względu na zastosowanie i sprawdźmy, dlaczego ma to znaczenie.
Cechy ziemniaków odmiany Arsenal
Zgodnie z zaleceniami dietetyków warzywa są podstawą piramidy żywieniowej i powinny być spożywane w dużych ilościach ze względu na dostarczane substancje odżywcze – znaczną zawartość łatwo przyswajanego białka, błonnika, a także witamin i mikroelementów oraz dość niewielką ilość cukrów. Wśród chętniej wybieranych warzyw na szczególną uwagę zasługują rozmaite odmiany kartofli o przeznaczeniu kulinarnym. Poza klasycznymi gatunkami, stworzonymi z myślą o dodawaniu do zup i sałatek, użyciu jako dodatku do mięs czy gotowaniu na pure sprzedawanymi w handlu, dostępne są też takie, które powstały na potrzeby przetwórstwa spożywczego. Firmy wytwarzające dania gotowe i przekąski zaopatrują się w nie zwykle u dużych producentów ziemniaków. W Raciborowicach Górnych szeroką ofertę różnych gatunków ma Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk.
Jakie rodzaje ziemniaków są najpopularniejsze w Polsce?
Czy wiesz, że w Polsce występuje nawet sto różnych odmian ziemniaków? Każda z nich charakteryzuje się wyjątkowymi cechami i sprawdza się do przygotowywania innych potraw. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jakie typy i odmiany ziemniaków są najczęściej spotykane w Polsce i w jakim celu je wykorzystać.