Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

frytki

Czym charakteryzują się ziemniaki Fontane?

W ofercie naszego gospodarstwa rolnego znajdziesz szeroki wybór różnych gatunków ziemniaków, które cechują się odmiennymi cechami i przeznaczone są do nieco innych celów konsumpcyjnych. Spośród różnych odmian na uwagę zasługują ziemniaki Fontane. Czym się wyróżniają? Dlaczego i kiedy warto je wybrać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części naszego wpisu.

Czytaj więcej

warzywa

Jak dostarczane są hurtowe ilości warzyw?

Sklepy, restauracje, firmy zajmujące się cateringiem czy zakłady produkujące wyroby garmażeryjne albo dania gotowe, a także stołówki zwykle potrzebują wielu produktów spożywczych w dużych ilościach. Rozwiązaniem, które idealnie trafia w ich potrzeby, jest hurtowa sprzedaż warzyw, prowadzona bezpośrednio przez wytwarzające je gospodarstwa rolne. Wyeliminowanie pośredników i odbiór wprost od producenta jest gwarancją korzystnej ceny, lokalnego pochodzenia, a co najistotniejsze, również ich wysokiej jakości. Przyjrzyjmy się bliżej sposobom pakowania płodów rolnych.

Czytaj więcej

puree

Z jakich ziemniaków wykonuje się puree?

Ziemniaki to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, stanowią dobre źródło energii, błonnika i łatwo przyswajalnego białka, a także witamin oraz minerałów. Można z nich stworzyć wiele różnorodnych potraw, chociaż zdecydowanie najczęściej wykonywane w naszym kraju jest purée ziemniaczane. Stanowi doskonały dodatek do mięsa, ryb i warzyw. Aby jednak purée wyszło prawidłowo, powinno być wykonane z odpowiednich gatunków ziemniaków. Jakich? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.

Czytaj więcej

marchewka

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Z dobroczynnych właściwości marchewki może skorzystać naprawdę każdy. To wartościowe, smaczne i zdrowe warzywo uprawiane jest na całym świecie. Marchewka ma ponad 100 odmian i co ciekawe, nie każda jest pomarańczowa. Można spotkać odmiany w kolorze białym, żółtym, czerwonym, a nawet ciemnofioletowym. Dlaczego warto regularnie jeść marchew?

Czytaj więcej

sałatka

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do sałatek?

Ziemniaki należą do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Istnieje wiele ich odmian, które różnią się nieco smakiem, a także wyglądem i zawartością skrobi. Jeśli lubisz sałatki na bazie ziemniaków, to powinieneś wybierać taką odmianę, która po ugotowaniu zachowuje odpowiednią, zwartą konsystencję. W tym artykule przybliżamy typy ziemniaków oraz podpowiadamy, jak je rozpoznać. Omówimy też korzyści dla zdrowia, jakie niesie za sobą spożywanie tych warzyw i podpowiemy, na co zwrócić uwagę kupując ziemniaki.

Czytaj więcej

ziemniaki w skrzyni

Zasady składowania i przechowywania ziemniaków

Ziemniak to najbardziej popularne warzywo na świecie. Występuje w różnych formach i odmianach, a w Polsce cieszy się niezrównaną popularnością już od pokoleń. Uprawa ziemniaków, przez niskie wymagania glebowe tych roślin, stała się w historiach wielu ludności najskuteczniejszym ratunkiem przed głodem. Mylne jest jednak stwierdzenie, że ich produkcja nie przysparza żadnych kłopotów. Jednym z bardziej skomplikowanych zagadnień jest przechowywanie ziemniaka, które powinno odbywać się w szczegółowo określonych warunkach. 

Czytaj więcej

ziemniak chipsowy

Czy ziemniak chipsowy wymaga specyficznej uprawy?

Wydawać by się mogło, że ziemniak to ziemniak. Nie ma znaczenia, jaki produkt użyjemy do przygotowania purée na obiad, czy chipsy na podwieczorek, czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Jednak szeroka gama odmian tego popularnego w Polsce warzywa sprawia, że na smak, jakość chipsów ma nie tylko użyta do ich produkcji odmiana, ale także system uprawy. Jak uprawiać ziemniaki dla przetwórstwa spożywczego?

Czytaj więcej

ziemniaki

Cechy ziemniaków z odmiany Colomba

Odmiana Colomba, potocznie nazywana „Colombo”, to bardzo wczesna odmiana ziemniaka jadalnego pochodzącego z Finlandii. Szczególnie doceniona została w Rosji, szybko przekonała do siebie również i Polaków. „Colombo” charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Zarówno skórka, jak i miąższ ziemniaka mają jasny, żółtawy odcień. Bulwy mają podobne rozmiary i kształty, ważą zazwyczaj od 80 do 125 g. Rolnicy cenią sobie tę odmianę przede wszystkim za zbywalność bulw wynoszącą około 81-98%.

Czytaj więcej