Blog
Jakie wartości odżywcze kryją się w ziemniakach?
Ziemniak jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dostępnych cały rok, bez ograniczeń. Jego wartość energetyczna, w zależności od kierunku użytkowania, wynosi od 50 do 90 kcal na 100 g świeżej masy bulw. Porównując ziemniaka do ryżu, ma on o 30 kcal na 100 g mniej.
Co warto wiedzieć o burakach ćwikłowych?
Buraki ćwikłowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszym kraju. Wykorzystywane do zup, sałatek, surówek i kiszonek charakteryzują się nie tylko intensywną barwą, ale również wyśmienitym smakiem. Co więcej, od lat znane są też ich właściwości prozdrowotne.
Ile ziemniaków produkuje się rocznie w Polsce?
Polska znajduje się w czołówce krajów spożywających oraz produkujących ziemniaki. Chociaż jego spożycie w ostatnich latach spada, to jednak nadal jest ono wyższe niż w większości krajów UE. Zwiększa się jednak areału uprawy, co jest podyktowane rosnącym popytem na te warzywa z przeznaczeniem do przetwórstwa spożywczego (m.in. frytki, chipsy).
Czym charakteryzują się ziemniaki Gala?
Gala to jedna z najpopularniejszych odmian ziemniaka jadalnego sadzonego i spożywanego w Polsce. Produkowana jest również w naszym gospodarstwie rolnym. W tym wpisie przedstawimy najważniejsze cechy ziemniaków Gala.
Jakiej obróbce podlegają ziemniaki na chipsy?
Chipsy ziemniaczane to jedna z najczęściej wybieranych słonych przekąsek na całym świecie. Dużą popularnością cieszą się również w naszym kraju, chociaż wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie należą do najzdrowszych przysmaków.
Jak oszacować optymalny termin zbioru ziemniaka?
Ziemniaki są gotowe do zbioru średnio od ok. 90 do 150 dni od posadzenia. Wszystko zależy jednak od tego, jaką odmianę uprawiamy. Dokładny termin zbiorów zależy również od warunków pogodowych (przede wszystkim temperatury) oraz wilgotności gleby.
Odmiany ziemniaków jadalnych w Polsce
Ziemniaki odgrywały i odgrywają bardzo ważną rolę zarówno w polskiej kuchni, jak i w krajowym przemyśle spożywczym. To jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Obecnie rolnicy mają do wyboru ponad 130 różnych odmian, wśród których wyróżniamy ziemniaki jadalne, ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa oraz ziemniaki skrobiowe.
Dlaczego warto kupować warzywa już myte?
Warzywa są składnikiem naszej codziennej diety. Znajdują się w większości potraw, które spożywamy każdego dnia. W kanapkach są cennym dopełnieniem, w daniach obiadowych często nieodzownym składnikiem. Przygotowanie potraw pełnych warzyw bywa jednak pracochłonne. Umycie i obranie warzyw zajmuje sporo czasu, a często też nie mamy odpowiednich warunków, aby przed jedzeniem dokładnie wyczyścić i usunąć skórkę.