Telefon  +48 757 389 393

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

sadzeniak

Jakie bulwy ziemniaków określamy mianem sadzeniaków?

Ziemniak to jedno z popularniejszych warzyw spożywanych przez Polaków. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też tym, że jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i zwiększa uczucie sytości. Mówiąc o ziemniakach, warto poświęcić szczególną uwagę sadzeniakom. Które bulwy określamy w ten sposób?  Na co zwracać uwagę, wybierając je?

Czytaj więcej

warzywa i owoce

Czym jest certyfikat GlobalGAP?

Działalność rolnicza wiąże się z koniecznością spełnienia wielu wymagań, co ma na celu dostarczanie bezpiecznych i dobrych jakościowo produktów. Mowa tutaj na przykład o różnego rodzaju certyfikatach. Do najpopularniejszych zaliczamy Global G.A.P, który jest globalnie akceptowalny i potwierdza stosowanie dobrych praktyk rolniczych. Jakie dokładnie informacje zawiera i kto musi się o niego starać?

Czytaj więcej

ziemniaki w kuchni

Kuchnia polska, czyli ziemniaki na różne sposoby

Na polskich stołach ziemniaki goszczą od pokoleń. Bez nich często nie można sobie wyobrazić wielu tradycyjnych potraw. Ich fenomen polega zarówno na pysznym smaku, jak i łatwości ich przyrządzania. W poniższym artykule przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziemniaka do obiadu.

Czytaj więcej

ziemniaki

W czym tkwi sekret popularności polskich ziemniaków?

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

Farmer trzymający ziemniaki

Właściwości i parametry ziemniaków Lady Amarilla

Ziemniak to gatunek rośliny, który zaliczany jest do rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy został przywieziony końcem XVI wieku, a na całym świecie zyskał uznanie na przestrzeni kolejnych stuleci. Obecnie wyróżnia się jego wiele odmian, a jedną z nich jest Lady Amarilla, której poświęciliśmy dzisiejszy artykuł. Sprawdź, co ją charakteryzuje. Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej

burak ćwikłowy

Czym charakteryzują się buraki ćwikłowe?

Choć jest to warzywo wykorzystywane w kuchni w niemal każdym domu, to nie wszyscy wiedzą, co je tak naprawdę cechuje. Burak ćwikłowy przyjmuje trojaką formę: jednoroczną, dwuletnia i trwałą. Do jego cech charakterystycznych należy przede wszystkim kolor. Znany jest ze swojego czerwonego korzenia spichrzowego i czerwonawych liści. Należy jednak podkreślić, że burak ćwikłowy może też mieć biały lub żółty korzeń. Jest to roślina jadalna, która ma szerokie zastosowanie w gastronomii – o czym opowiemy nieco szerzej w dalszej części przygotowanego przez nas artykułu.

Czytaj więcej

pieczenie ziemniaków

Które ziemniaki można piec w piekarniku?

Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki nadają się do pieczenie w piekarniku. Istnieją ich różne odmiany i to właśnie one, mające konkretną specyfikę przesądzają o tym, czy wybrany ziemniak jest dobry do sałatek, tradycyjnego obiadu z kotletem, czy najlepiej zrobić z niego frytki czy dodatek w formie pieczonych ziemniaczków. Jakie więc są rodzaje ziemniaków i który z nich będzie idealny do pieczenia w piekarniku? Sprawdź to!

Czytaj więcej

kosz warzyw

Jak rozpoznać wysokiej jakości warzywa?

Nowoczesne sposoby upraw pozwalają dziś w bezpieczny sposób zachować świeżość warzyw poza okresem wegetacyjnym. To ważne nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych – jakościowe warzywa to bogactwo witamin i składników odżywczych. Jak wybrać te najlepsze?

Czytaj więcej